FumeiNET logotype

En sida där jag skriver om lite allt möjligt.

Ingen aning om hur samhället fungerar?

För några dagar sedan kunde man i Expressen läsa om en man som heter Anders. Anders och hans sambo (som inte är namngiven och kallas således enklast för ‘Anders sambo’) har ingen inkomst, eller otillräcklig inkomst och väljer då att förlita sig på att det svenska samhället betalar deras räkningar. Detta fenomen är även kallad socialbidrag, eller Ekonomiskt stöd som det egentligen heter.
Inget ont i det, Ander och hans sambo har säkerligen arbetat hela livet, sparat pengar på banken, åkt p åsemester till Kanarieöarna m.m.

Men.!

Är man verkligen så pass frånkopplad från verkligheten att man inte förstår att banken tar ut en avgift för inlösen av en check? Bankerna har gjort det i minst 20 år, troligtvis ännu längre. Visst, 100kr för att lösa in en check är helt absurt, men ändå.
Och ärligt talat så tror jag att Anders ljuger lite för så vitt jag vet så behöver man inte uppvisa legitimation på banken om man sätter in pengar. Enligt honom fick han inte sätta in pengarna på sitt konto på grund av att han inte hade sin legitimation med sig. Om så är fallet så skall jag komma ihåg att använda mig av det bankkontoret om jag någon dag hittar ett checkhäfte för uppenbarligen får man lösa in checkar utan uppvisande av legitimation, men inte sätta in pengar.
Sounds legit som man säger på engelska.

Det tar inte stopp här.

Anders förväntar sig tydligen att bara för att han har snyftat lite i kvällsposten (Expressen och Sydöstran) så skall Swedbank ringa upp honom.
Då vill jag fråga Anders följande:

  1. Varför  anser du att Swedbank bör ringa upp dig?
  2. Anser du att du bör få tillbaka avgiften på 100kr bara för att du har förekomit i kvällsposten om just detta?
  3. Har du ingen aning om hur samhället fungerar?

Nej du Anders. Du kanske skall gå till Socialen (någon viktigpetter kommer att inflika med “Arbete och Välfärd heter det faktiskt”, men det struntar jag i) och fråga om de har en ledsagare åt dig som jag berätta om hur ekonomin fungerar, att vissa saker kostar pengar (t.ex. bankärenden). Samtidigt kan du passa på att be kommunen att prata med Swedbank oc fråga dem om varför de löser in checkar utan krav på legitimation.


About The Author

Comments

One Response to “Ingen aning om hur samhället fungerar?”

  1. Raul says:

    Intressant vinkling! Vill du läsa fler debattämne så besök http://aktuell-debatt.com

Leave a Reply

Get plugin http://www.fastemailsender.com